7 Mart 2008 Cuma

Eski Yazı: Çocukluk kitapları

Ben küçükken bizim evin terden duvara kadar turuncu kütüphanesinde kendimi kaybederdim. Şimdilerde sıkıldığımda kendi evimde yerden duvara kütüphanemde okuduğum kitapları çeker çıkartır karıştırır bakınırım. saatler geçer, sıkıntım geçer.
Çocukluk kitaplarının tadı başkadır. Aşağıda eski bir yazım var ama bu yazıda unutulanlar var. Mesela Çalıkuşu. Çalıkuşu kitabının sonunda Feride Taş çatlasa 24 yaşına falandır. Bana artık ee yaşadı yaşayacağını ölse de olur gibi gelirdi :):):)
Gülten Dayıoğlu'nun kitaplarına bayılırdım bir de. Geçen sene Metehan okurken konusunu hatırlamama şaşırdığı kitaplardı onlar. 4 kardeştiler, Fadiş.
Şeker Portakalı vardı bir de adı içimi açan. Yine okusam. Onun devamı olarak yazılan Güneşi uyandıralımı sevmemiştim nedense.
Kerime Nadir'in Samanyolunu o kadar çok okumuştum ki neredeyse ezberlemiştim.

yarın dünya kadınlar günü.Şu tip günlerin abartılarak kutlanması yüzünden sinirime dokunmaya başladılar. Hepsi bir yılbaşı özeniyle kutlanmaya başlandı. Eskiden Kadınlar günü pek bilinmezken annemlerin bir arkadaşı nerede olursa olsun bize telegraf çekerdi. Gecenin bir vakti kapı çalar, motorsikletli bir postacı gelir biz uykudan kalkarız annem eli kalbinde telgrafı açar Kadınlar Gününüz kutlu olsun yazısını okurdu.
Annemin o arkadaşı Tuğrul Abiyi artık herkes bıçak sırtının Selim Reşat'ı olarak tanıyor :):)

Kadınlar gününüz kutlu olsun.


17/6/2006 - Çocukluk kitapları
Gördüm Gördüm Gördüm !
Dur bağırma avaz avaz
Neyi gördün a yaramaz....

Mavi kaplıydı tüm Milliyet çocuk kitapları gibi. İçinde çocuk şiirleri vardı. Küçük bodur Milliyet çocuk yayınlarını okumayı pek severdim. O şiir kitabı da elimden düşmezdi. Onun içindeki bir şiir ne yazık ki devamını hatırlamıyorum. Bu sabah beynimde bu şiirle uyandım.
Başka şiirler de vardı Dalgacı Mahmut'un gece gökyüzünü boyamasını anlatan mesela onu da pek severdim.
O kitap nerededir şimdi? Çocukluk kitaplarımı neden saklamadım ki?
Kemalettin Tuğcuları bugün yüreğim kaldırmaz.
Ama Pal Sokağı Çocuklarını okumak istiyorum bir de Yaramaz Kızlar serilerini.
Aslında Küçük Prens'i okuyorum her okuduğumda farklı bir şey keşfediyorum. O kitap çocuk kitabı mı yoksa büyük kitabı mı anlamadım hala.
Dün gece rüyamda ayakkabılar gördüm. Hem de binlerce ayakkabım varmış. Evden çıkacağım hangisini giyip çıkacağıma karar veremiyorum. Bir tane seçiyorum diğer teki başka çıkıyor.
Bu ne demek acaba ??
Ben bir araştırayım da öyle geleyim
keyifli hafta sonları

http://zeya.blogcu.com/714036/

12 yorum:

Goksu dedi ki...

Yasasiiiin!Ilk yorum benim!Birim! :)(Yesil tuttum bir allah , butun kurallar benden!) Ay boyle bir sey vardi, cocukken, oyundan once soylenir, yari anlamsiz mani gibi:)

Zeya'cim , sabah sabah su 'Kadinlar gununuz kutlu olsun!' diye gelen telgrafa cok guldum.Cok ince bir davranis ama isin icinde tegraf olunca da yurek yakici bir telasa sebep oluyor:)

Milliyetin o kalin kapakli kucuk kitaplarini ve Altin Kitaplar serisini hatirlaadim seni okuyunca...hacivatla karagoz vardi bende de..hatta simdi aklima bir sey geldi, cocukken adimi begenmezdim ve o kitabin basina da isim olarak Cicek Nalan Goksu yazdirmistim.Allahim o cocuk ben miydim?:)

laleninbahcesi dedi ki...

ZEYACIM , bu gün blogger beni istemiyor. Tüm yazılarım hata verdi. Çözemedim. İnşalah yorumumu kabul eder. O yüzden eski ayzı ekleyemedim. Şimdi çıkıyorum, gelince bir daha deneyeceğim. Dünya kadınlar günün kutlu olsun senin de. Rüyada ayakkabı türlü çeşit yorumlanır. Bence çok gezeceğine işaret. Mesela çok yakında adaya gideceğimize:)). Çocukluk kitapların harika. Bir çok ortak kitabımız var. Hep sevgiyle

zeya dedi ki...

Sevgili Çiçek Nalan :):)

yeşili tuttum kurallar benden hatırladım ben de :):):)

Öpüyorum seni

Lale Abla;
Neden acaba eski yaıyı istemedi :)
Adaya gidelim. Bugün de hava harika
Görüşürüzzzzz. Zuz'a selam :)

Adsız dedi ki...

sevgili zeya,
Tuğrul abinin(tanıyormuşum gibi):))
hangi yıllarda bu telgrafı gönderdiğini bilemiyorum ama
zannediyorum ki o telgrafın içerisine sığdırdığı anlam bugün kü kadının yerini çok farklı görmek istemesi ile ilgiliydi...
Ne yazık ki o günden bugüne gelinen durum amacı sapmış bir kutlamaya döndü..(uzun oldu ama anlatmak istediğim anlaşılmıştır nasıl olsa)
Çocuk kitapları altın yıllarını yaşıyor bu dönemde..
artık kitap okumayı sevmeyen çocuk kalmamalı diye düşünüyorum..sevdirmek için her türlü albeni var...çıtır felsefe kitaplarını mutlaka okumanızı isterim..Metehan kaç yaşında bilmiyorum ama çok sevecektir..
Bende kadınlar gününüzü tuğrul abinin hayal ettiği gözle kutluyorum..Sevgiler BALKAHVE

Unknown dedi ki...

Zeyaa bide bide çocuk kalbi vardı, bide Andersen'den masallar, La Fontaine,Tom Sawyer,ooooo uzar da uzar. Çocukken de bayılırdım kitap okumaya şmdi de.
Mmm şu onlar günü,bunlar günü mevzuları konusunda aynı düşünüyorum. Yaşasın sıradan günler heyooo:))

Moonish (moonsun) dedi ki...

8 Mart Dunya Kadinlar gunun kutlu olsun Zeyam :))
Ruyanin anlamini merak ettim ama yine de binlerce ayakkabiya sahip olmak guzel bir sey olsa gerek :)) Hayirlar olsun insallah :))

zeya dedi ki...

Sevgili Balkahve;
Hepimizin isteği ve umutları bu yönde ama nedense bazılarımız geriye doğru yol almada pek hevesli :(
Çıtır Felsefe Kitaplarını Metehan'a alacağım. 11 yalında uygun mudur? :)

Sevgili evrim;
Çocuk kalbi güzel kitaptı. Tom Sawyer'a bayılırdım. Ne güzel hatırlattın.

Sevgili Monsun;
Seninde günün kutlu olsun. Bu rüya pek de yalan değil binlerce olmasa da bir sürü ayakkabım var.

Tanya's dedi ki...

Zeyacım,

Bende birde cocuk kalbi vardı diyecektim...birde ben bir dönem deli gibi Leo Buscaglia okurdum..gelişimime cok faydası olduğuna inanıyorum..Metehan'a al şekerim.

Adsız dedi ki...

Gülten Dayıoğlu'nun kitaplarına ben de bayılırdım. Aklıma ilk okuduğum kitaplar Sefiller ve Çocuk Kalbi geldi :) Ay saman kokusu bile burnumda :) Ama en favorim Şeker Portakalı'ydı :) Hey gidi hey. 11 yaşında Montaigne Denemeleri okuyunca da Aşk üstüne olan denemesinden sonra Aşk'ı anlayıp herkese okuması için kitabı tavsiye ettiğimi ve ailede büyük sansasyon olduğunu anımsadım :) Bu yaşda Montaigne okuyor Edimiz derlerdi. Eee ne mi oldu yazar olmadık ama incik oncuk yapar olduk :) Seni seviyorum sanat iyiki varsın!

Cocukla Cocuk dedi ki...

bende şimdilerde çok eskiden okumuş olduğum kitabın konusunnu hatırlayamama gibi şey çıktı...mesela şeker portakalını da pal sokağı ç 'nı da okudum adım gibi eminim ama konularını hatırlayamıyorum ayrıca klasik türk eserlerinin çoğunu okudugum halde unutmuşum yazık :(( o yuzden ara sıra kitaplara göz atmak iyi fikirmiş...sevgiyle kal zeya'cığım

zeya dedi ki...

Tanya;
Ben de okurdum Leo Buscaglia. İlk kişisel gelişim kitaplarıydı Türkçeye çevrilen.

Eda;
İlk okuduğun kitap sefiller mi? Cidden inanılmaz. Ciltleri bana o kadar korkutucu gelirdi ki anca lisede elime alabilmiştim :):):)

Çocuklaçocuk;
İnsan unutmuş gibi olsada eline alıp bir karıştırınca yine hatırlıyor. Sana da eminim böyle olur :):)

laleninbahcesi dedi ki...

özledim ben seni yaw